Question Answers For All Chapters – History Class 6
Janapadas and Mahajanapadas-Solutions
Exercises
1. Answer in one sentence.
1. What is meant by janapada?
Answer : A janapada was a small state in ancient India that existed between 1000 BCE and 600 BCE.
2. What is meant by mahajanapada?
Answer : A mahajanapada was a powerful and large kingdom that emerged from janapadas.
3. Where was the first Buddhist Council held?
Answer : The first Buddhist Council was held at Rajgriha.
4. Who introduced the system of standard weights and measures?
Answer : The Nanda kings introduced the system of standard weights and measures.
1. Some part of today’s Maharashtra was occupied by this janapada –
Answer : Ashmak
2. This was an assembly of the senior citizens of a janapada –
Answer : Gana-parishad
3. This was the venue of discussions –
Answer : Santhagar
4. Gautama Buddha belonged to this janapada –
Answer : Shakya
5. They had a four-column army –
Answer : Nanda Kings
3. Match the Following
Answer :
| Group A | Group B |
|---|---|
| Sangiti | Ajatshatru |
| Dhananand | Nanda King |
| Pataligram | Mahagovind |
4. Make a table showing the various kingdoms in the Indian sub-continent and their capitals.
Answer :
| Kingdom | Capital |
|---|---|
| Kosala | Shravasti |
| Vatsa | Kaushambi |
| Avanti | Ujjain |
| Magadha | Rajgriha |

Leave a Reply